I 2017 fikk en drøm om å starte egen systue endelig liv, så når vi begge endte opp med å bo på samme sted var det naturlig at det var det vi skulle gjøre. Bunadsvennene AS ble stiftet høsten 2017 og har to ansatte, Helen Lyngby og Stine Merethe Larsen, som begge er bunadtilvirkere. Helen tok svennebrevet i 2010 etter å ha vært lærling på Heimen i Oslo og har jobbet der frem til vi startet for oss selv. Stine var lærling på Husfliden på Lillehammer og tok svennebrevet i 2007. I 2011 begynte også Stine på Heimen og vi ble gode kollegaer der, som etterhvert utviklet seg til et godt vennskap og en egen bedrift.
Begge har fra vi var små vært interessert i håndarbeid og søm, og det har ført oss til dette yrket som vi synes er utrolig spennende, omfattende og lærerikt. Vi har begge vært i yrket i endel år nå og det er stadig noe nytt å lære. For oss er håndverket veldig viktig, og når det gjelder bunader er det så mange forskjellige teknikker som er i bruk. Broderi, håndsøm, ulike måter å fremstille bånd og snorer, strikking, veving, bruk av forskjellige materialer og mye mer som er veldig spennenede å kunne mer om.
Samtidig er jo ikke en bunad bare en bunad, det er også historien og opprinnelsen bak, og hva den som er eier føler av tilknytning til bunaden. Være seg at det er familie som er fra et sted, en bestemor eller mor som har brodert, eller om det er en bunad som har gått i arv i mange generasjoner. Vi synes det er veldig fint å få ta del i noe som betyr så mye for nordmenn, og vi er takknemlige for å få følge prosessen med å anskaffe seg en bunad til de som velger å komme til oss.
Det er viktig for oss at dette er håndverk som får leve videre, og vi ønsker å være bidragsytere til at det er mulig i mange år og generasjoner framover. Å lære bort slik at både yngre får øynene opp for faget, og at de som er interessert kan få muligheten til å sy en bunad til seg selv eller noen de kjenner er også noe vi vil jobbe med. Vi vil gjerne holde kurs i å sy bunad, eller i forskjellige teknikker som kan brukes til å tenke nytt. Vi har en tanke om at bunad er bærekraftig, det er en drakt som viser til kvalitet i både materialer og framstilling, og vi vil også prøve å gjøre bunaden så kortreist som mulig ved å gjøre så mye vi kan lokalt. Dermed er rekruttering til faget en viktig del av det å ha dyktige fagfolk i Norge framover også.